Olen aiemmin muistaakseni maininnut, että aloitan varsin varhain pennun kanssa osoittamisen koulutuksen. Kuten vanhemman koiranikin kohdalla Eroksen kanssa ensi kosketus asiassa tapahtuu tyypillisesti koirien laverin yhteydessä. Kun Eros on oppinut tarjoamaan laverille menoa, yhdistän toimintaan pian osoittamisen. Kun koirat ovat laverilla, näytän käsimerkin, mikä myöhemmin saa merkityksen pysyä paikoillaan. Kun Eros on laverilla, osoitan sitä siirtymään alas laverilta.
Vähän myöhemmin toimin vastaavalla tavalla sisätiloissa kynnyksillä. Jos esimekriksi Eros tulee huomaamattani perässäni vessaan, saatan osoittaa sen siirtymään eteisen puolelle: osoitan Erosta ja osoitan eteistä, mihin Eroksen tulee siirtyä. Kun Eros on kannaltani kynnyksen paremmalla puolella, keskityn vain tarkkailemaan, ettei rajan ylitystä tapahdu. Vastaava toistuu tyypillisesti olohuoneen ja keittion rajakohdassa ja parvekkeen ovella. Minä uskon, että nämä osaltaan valmentavat koiraa siihen, että kuukausia myöhemmin, voin sen jättää mihin tahansa, kytkemättä, odottamaan kunnes palaan.
Pitemmälle ehdittäessä, Eroksen tapauksessa puolen vuoden iän jälkeen, vaikeutan tehtävää. Esimerkiksi kun annan ruokaa koirille kupista, tulen keittiöstä kuppien kanssa olohuoneeseen, osoitan toista koirista ja sanon sen nimen, joka hyppää heti alas laverilta. Annan sille kupin ja osoitan heti sen jälkeen vielä toista ja sanon nimen, joka myös saa ruokakuppinsa. Jos virhe tapahtuu, minun tarvitsee vain keskeyttää toimintani ja odottaa. Koirat tai virheen tehnyt pomppaan heti takaisin laverille (koska siitä oppimisessa lähdettiin liikkeelle), ja tarjoan mahdollisuuden uuteen yritykseen.
Ulkona saatan osoittaa kiviä, puistonpenkkiä tai muuta pallia tai koroketta. Siitä muodostuu vähitellen tärkeä tekijä treenien (taitojen koulutus) läpiviennissä, jolloin koulutan kahta koiraa saman treenin aikana. Kun koirien vaihdon hetki tulee ja lähestyn lepovuorossa ollut yhdessä toisen kanssa, palkitsen lepovuorossa olleen, osoitan sitä ja osoitan heti perään maata. Alkuvaiheessa osoitan vastaavasti lepovuoroon siirtyvää ja sen jälkeen paikkaa, mihin koiran tulee siirtyä. Myöhemmin kaikki tapahtuu automaattisesti lepovuoroon menevän osalta. Kun tämä kuvio on opittu, se on helppo siirtää esimerkiksi jollekin kentälle, missä jätän toisen odottamaan makuulle, toisen lähtiessä mukaani. Tällainen rutiini kehittää monia hyviä ominaisuuksia. Sen sijaan, että koira riekkuisi hihnan päässä tai autossa, se odottaa tyynenä ja tarkkaavaisena vuoroaan, mikä palkitaan tyypillisesti 3-5 minuutin kuluttua.
Kun tulen koirien kanssa sisälle, teen ulko-oven avaimella tavallisesti avausliikkeen, poistan avaimen lukkopesästä ja odotan Eroksen valintaa. Eroksen istahtaessa avaan oven. Osoitan tavallisesti taempana olevaa Marskia, sanon sen nimen ja osoitan sisälle. Marski siirtyy ja teen saman Eroksen kanssa. Alussa sattui tietysti niinkin, että Eros teki virheen osoittaessani Marskia. Se johti oven sulkeutumiseen.
> Osoittamiseen liittyviä kirjoituksia
> Paikallaoloon liittyviä kirjoituksia
29.12.08
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
1 kommentti:
Aivan älyttömän mielenkiintonen tämä sun blogi! Oon lukenu tätä jo monta tuntia enkä vieläkään kyllästy. Muistiinpanoja on tullu vino pino ja oon ihan innoissani, vaikka koira on tulossa vasta lokakuussa (jos kaikki menee hyvin). Eros ja Marski on aivan mahtavia ja oon ylpeä itestäni jos onnistun ees puolet yhtä hyvin tulevan koirani kanssa kuin sinä.
Lähetä kommentti