14.1.09

Toiminta muuttuu

Minulla kävi tänään vieraita, ja joka kerta käytän tilaisuuden hyväkseni ja koulutan Erosta, miten ihmisten kanssa tulee toimia. Eroksella on tapana kaikessa ystävällisyydessään nousta vierasta vasten - "pomppia" - ja aluksi se tohkeissaan saattaa myös tarttua hampailla kevyesti vaatteisiin.

Kun vieraat saapuvat, koirat ovat laverilla ja odottavat. Tullessaan peremmälle vieraat kulkevat aivan koirien editse. Marskia eivät saapuvat tunnu juuri kiinnostavan päinvastoin kuin Erosta. Sekin pysyy kuitenkin koko ajan varsin rauhallisena laverilla.

Kun vieraat ovat paikoillaan ja ennenkuin kutsun Eroksen alas, selitän heille tilanteen. Heidän tulee olla kaikissa tilanteissa passiivisina paikoillaan minun hoitaessa kaiken koiraan liittyvän. Haluan asettaa koiran tilanteeseen, missä sillä on mahdollisuus valintaan. Eroksen kanssa on tätä jo muutaman kerran sisällä harjoiteltu, ja tänään tuntui että tapahtui jonkinlainen läpimurto. Se ei tehnyt koko aikana kuin yhden virheen: nousi kerran etuosallaan toisen vieraan syliin (minkä seurauksena laverille hetkeksi siirtäminen). Kertaakaan se ei tarttunut hampaillaan, mikä oli tärkeintä. Toiminta muuttuu!

Kutsun Eroksen alas laverilta, kun se on "riittävän" rauhallinen. Sen ei tarvitse olla välinpitämätön, mutta se ei saa äännellä eikä liikehtiä rauhattomasti. Tänään kaikki meni lähes virheettömästi - se jopa kävi lattialle vieraiden lähelle lepäämään! Mutta ennen kuin etenen, haluan, että se on vieraisiin kontaktia ottaessaan vielä rauhallisempi. Kun niin tapahtuu, vieras muuttuu aktiivisemmaksi, se ottaa esimerkiksi katsekontaktin, ja jos kaikki menee hyvin, vieras voi myös koskettaa koiraa.

Olen päätynyt tällaiseen järjestelyyn, koska koiria ja koulutusta tuntemattomilla on helposti tapana toimia tavalla, mikä vahvistaa koiran huonoa toimintaa. Kun on saatu hieman menestyksellistä historiaa taakse, otan vieraan toimintaan lisää vaihtelua, jne.

Ei kommentteja: