Asia, mihin haluaisin jalostuksella vaikuttaa, on suursnautserin jalka- ja tassukarvojen alttius jään muodostukseen, kun lumen kiderakenne on "sopiva". Sellaista on yleensä vastasatanut pakkaslumi, harvemmin suojakelin vastasatanut lumi mutta joskus sellainenkin. Jos pakkanen on voimakasta, lumi tarttuu yleensä heikommin, mutta poikkeuskelejä on. Pakkaslumi saattaa tarttua vielä useamman päivän jälkeenkin, varsinkin jos liikutaan ohuella lumella ja jäällä; jään kovapinta painaa lunta tiiviisti vasten tassun pohjaa ja karvoihin muodostuvat ensimmäiset pienet jäänmuruset, jotka vähitellen kasvavat yhä suuremmiksi. Jos keli vaihtelee plussan ja miinuksen molemmin puolin, kuten tyypillisesti keväällä, lumen kiderakenne muuttuu, se ilmeisesti kasvaa eikä siksi enää kykene tarttumaan karvaan. Ehkä samasta syystä vanha lumi ei tartu helposti, vaikka suuria lämpötilan muutoksia ei olisikaan tapahtunut. Kiderakenteen täytyy olla juuri tietynlainen, jotta kiinnittyminen mahdollistuu karvan mikroskooppisiin epätasaisuuksiin. Eri suursnautseriyksilöillä on erilainen karvan rakenne ja siksi jään muodostuminen tassuihin on yksilökohtaista. Eroksen tassukarvaan lumi ei herkästi tartu. Raajojen karvojen pituus tietysti osaltaan vaikuttaa alttiuteen.
Jos jäätä muodostuu runsaasti, se alkaa vaivata koiraa. Lopulta koira alkaa pureskella jäätä irti tassuista, mikä vain pahentaa asiaa ja jäätä muodostuu entistä herkemmin. Kova jää jauhaa pahimmillaan päivien kuluessa tassuihin hiertymiä ja haavaumia, jos ulkoilua on oikein paljon ja koiralla vielä lisäksi taakkaa vedettävänään.
Tavallisimmat ohjeet jään muodostuksen estämiseksi ovat olleet valkovaseliini tai tassuvoiteet, jotka eivät ainakaan omille koirilleni ole tehonneet. Jää kyllä irtoaa karvasta helpommin, mutta eivät ne jään muodostumista kokonaan ole estäneet. Tossut ovat tietysti yksi mahdollisuus, mutta hyvät sellaiset maksavat yhtä paljon kuin jos ostaisin sellaiset itselleni.
Päätin siksi kehittää ja kokeilla omaa reseptiäni. Alla olevissa kuvissa on tuore esimerkki tunti ja vartti kestäeen jäävaelluksen jälkeen. Eroksen jalkakarvat ovat yhä poikkeuksellisen pitkät yli vuoden kestäneen kasvatuksen tuloksena. Voidetta on käytetty tassukarvoihin aivan mitätön määrä per tassu, ja se on laitettu vain anturan ja varpaiden välissä oleviin karvoihin, ei anturan yläpuolisiin karvoihin, mihin lumi onkin helposti tarttunut.
Voide kestää veden erittäin hyvin liukenematta siihen. Yksi käsittelykerta riittää useiksi päiviksi, jos "ongelmakelit" jatkuvat pitkään. Voide ei tahraa paikkoja sisällä kotona.
Etujalat
Oikea etujalka: jäätä muodostunut hieman yhteen kohtaan
Vasen etujalka
Oikea takajalka
Vasen takajalka
10.1.15
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti