22.7.08

Arjen positiivista (ja vähän negatiivistakin) vahvistamista

Eros hallitsee tietyllä tasolla tiettyjä hyvin yksinkertaisia toimintoja. Se koskettaa kepin kärkeä ja "torjuu" istuessaan tai maatessaan makupalan vajaan sekunnin ajan, sen verran että huomaan, että se ei liikahda makupalaa kohti, mitä vahvistan. Teen harjoitusta paljon olohuoneen ja keittiön oviaukossa "esteenä" olevan kirkkaan pleksin yhteydessä.

Uloslähdettäessä Eros istahtaa saadakseen oven auki. Näin teemme yhä useammin kaikkien suljettujen ovien kanssa. Pentu tarjoaa istumista, teen kahvan kääntöliikkeen ja avaan oven raolleen, ja jos pentu ei liikahda ovea kohti, avaan vielä sen verran että pentu mahtuu jo menemään.

Eros siirtyy edelläni käytävään. Tulen perässä ja palkitsen sen makupalalla, ennen kuin lähdemme laskeutumaan portaita. Välitasanteilla pysähdyn ja annan muutaman makupalan. Jos Eros lähtee ennen minua laskeutumaan portaita, odotan että se palaa takaisin.





Sisällä ollessa Eros saattaa joissain tilanteissa tarttua esimerkiksi vaatteisiini tai johonkin muuhun sellaiseen leuoillaan, mikä voi mennä rikki, jos leukojen käyttö saa jatkua. Otan pentua pannasta kiinni ja pidän sitä paikoillaan siten, että vetoliike poistuu. Kun pentu irrottaa otteensa, irrotan otteeni pannasta, ja annan heti pennulle uuden mahdollisuuden. Jos Eros tarttuu, sama toistuu.

Kunhan Eros tajuaa, että se kykenee jo pääsemään laverille, alan opettaa tuon tärkeän paikan merkitystä. Se on vähän myöhemmin Erokselle avain lukemattomiin mukaviin asioihin. Laverin yhteydessä opetan myös osoittamisen. Kun Eros tarjoaa laverille menemistä riittävällä tasolla liitän toiminnan yhteyteen osoittamisen (ja sen jälkeen vielä sanallisen vihjeen). Osoitan Erosta ja osoitan laveria. Kun Eros on laverilla, osoitan Erosta ja osoitan pois laverilta.

Kun lasken ruokakuppia, liikkeeni pysähtyy, jos pentu liikahtaa laskeutuvaa kuppia kohti. Kun Eros on paikoillaan, liike jatkuu, ja lopulta Eros saa ruokansa.

Pentua hihnasta irrottaessani pidän sitä pannasta kiinni ja tarjoan samalla nyrkissä olevan makupalan. Pennun istahtaminen saa aikaiseksi nyrkin avautumisen ja pannasta otteen irrottamisen.

Kun lasken Eroksen ulkona sylistäni ja Marski menee edellä, Eroksen jalat alkavat kauhoa hurjasti. Pysäytän silloin toimintani ja odotan Eroksen jalkojen liikkeen lakkaamista. Kun Eros roikkuu käsieni varassa rentona, maahan laskemiseni jatkuu.

Eroksen lähellä pysymisessä ja luoksetulossa on lähdetty liikkeelle. Olen vajaan viikon pitänyt ruokaa jo mukanani ulkoreissuilla. Pääsääntöisesti Eros kontrolloi käyttäytymistäni, makupalan antoa, omalla toiminnallaan. Kun Eroksen toiminta suuntautuu minua kohti, se saa makupalan. Tämä tärkeä koulutus on vasta alkuvaiheessaan, mutta kuukauden sisällä leikki muuttuu vakavammaksi. Alan vähitellen yhä tiukemmin vaatia tiettyä käyttäytymistä. Lapset ovat tässä koulutuksessa todennäköisesti kova pala. Kasvattaja on hyvin sosiaalistanut pennut pienille lapsille, ja se näkyy Eroksen käyttäytymisessä. Pienten lasten pelkkä ääntely herättää siinä voimakkaan lähestymisreaktion. Eros on aina hyvin luottavainen lasten seurassa.

Ei kommentteja: