9.7.08

Toiminta muuttuu

Eroksen pentupuremisen muutos näkyy erityisesti aamulla. Se tarjoaa yhä enemmän vaihtoehtoisia tapoja "keskustella", sen sijaan että kävisi heti jalkoihini kiinni kuin sika limppuun.

Ensimmäisenä muutos näkyi jalkaterieni kohdalla. Vieressä olevaa lahjetta purtiin, mutta jalkaterää alettiin vältellä. Koska pehmeitä kudoksia on jalkaterässä hyvin vähän, kipukynnykseni ylittyi nopeammin. Annoin palautteen pennulle spontaanilla älähdykselläni ja osasin aina pitää ruumiinosani paikallaan. Usein sen jälkeen tarjosin uutta mahdollisuutta heti uudestaan. Yhä useammin Eros alkoi tarttua riittävän pehmeällä otteella tai se käytti vaihtoehtoista toimintaa nuolaisua.

Eroksen puruvoima on kasvanut. Se roikkuu vanhoista sukista punomassani köydessä kaikkien jakojen roikkuessa ilmassa. Olen lisännyt toiminnan yhteyrteen häiriöitä: peitän Eroksen silmät, koskettelen ja taputtelen sitä jokapuolelle, siirtelen samanaikaisesti lattialla rämiseviä esineitä. Jos läpsin Erosta kuonolle solmusukalla, se innostuu oikein kunnolla. Haluan opettaa sille pian kohten vaihdon, mutta sitä ennen tyydyn vain puruun, missä häiriöiden lisäämisen osalta paras on vielä edessä.

Kepinkosketus on hyvällä mallilla. Eros tekee moitteettomasti 5 jaksoa. Kepin etäisyys on nyt sellainen, että Eroksen on otettava vähintään yksi askel keppiä kohti ja kosketus alkaa aina heti palkitsemisen jälkeen. Voin myös käyttää makupaloja häiriöinä. Pidän niitä avoimella kämmenellä lähempänä Erosta kuin kepin kärki on. Eros hylkää makupalat yhä varmemmin. Se on koulutuksen aikana myös aivan hiljaa, vaikka koulutusperiodia aloittaessani saattaakin voimakkaasti äännellä.



Kun kosketus on kunnossa, on mahdollista kouluttaa erottelu, jolloin esimerkiksi vain tietyn sävyisen kepin koskettaminen saa aikaiseksi vahvisteen. Oppiminen on saatu aikaiseksi poistamalla oikea vaihtoehto väärän valinnan seurauksena eli tässä tapauksessa koko keppi on viety selän taakse ja odotettu muutama sekunti ennen uutta yritystä. Samanaikaisesti on huolehdittu, että kokonaismenestyksen määrä on pidetty korkeana (vähintään 80%). Tämä koulutusperiaate soveltuu esimerkiksi hajujen erottelukoulutukseen. Esimerkkivideolla "Marski", Gigabit Data Protector:



Ulkona liikuttaessa Eros pysyttelee jalkojeni tuntumassa usein lahkeita tavoitellen. Se voi joskus olla vähän rasittavaa, kun pentu vahtii jokaista liikettäni - liike on tärkeä! - mutta koetan ajatella positiivisesti: Samalla kun se tapahtuu, se on pois muualle ympäristöön kohdistuvasta kokemusmaailmasta, ja sen vaa'an täytyy olla vahvasti minun hallitsemien vahvisteiden hallinnassa.

Ei kommentteja: